duminică, 11 ianuarie 2009

Un gol de forma si dimensiunea lui Dumnezeu

http://anddij.wordpress.com/ - prelucrare - Andrei Jitareanu

Albert Einstein, pe cand era elev, a eplicat unui profesor ca de fapt, nu Dumnezeu a creat raul, ci raul este doar absenta lui Dumnezeu. In domeniul fizic, ideea poate merge mai departe: , nu exista intuneric, ci intunericul este doar lipsa luminii. Nu exista frig, ci frigul este doar absenta caldurii. Se poate aplica aceasta lege si pentru partea morala?

Exista durere? Exista, o simtim cu totii, insa poate ea fi definita ca lipsa placerii? Nu. In nici un caz. Inseamna ca durerea exista, si o simtim cu totii cu un motiv.

Exista saracie? In România, da. Poate ea fi definita ca absenta bunurile si posesiunilor? In plan material, da. Pe plan moral, nu, saracia este absenta hranii spirituale, absenta unor lucruri care te fac bogat in caracter.

Exista indiferenta? Nu. Indiferenta este absenta dragostei. Opusul dragostei este indiferenta. Atunci cind nu ai o atitudine de dragoste, esti impiedicat sa actionezi, adica esti indiferent - sau mai bine spus, esti ”cel care priveaza de dragoste”.

Exista deznadejde? Nu. Deznadejdea este absenta sigurantei. Atunci cind ceva lipseste, lasa in urma un gol. Atunci cind siguranta nu umple acest gol, ”gaura” se numeste deznadejde.

Exista uritenie? Nu. Uritenia fizica nu exista. Nu ar avea de ce, nici macar logic aceasta nu poate fi argumentata. Insa uritenia spirituala exista. Aceasta este asociata cu murdaria pacatului. Uritenia este absenta iertarii.

Exista moarte? Categoric, nu. Moartea, atit trupeasca cit si sufleteasca poate fi definita, ca o absenta a vietii. Atunci, cind El, Viata, lipseste, tu esti un mort. Asa ca ia-ti gindul de la ”cind voi muri, totul se va sfirsi”, deoarece moartea nu exista. Cind mori trupeste, abia atunci incepe viata adevarata: cea vesnica.

Exista lasitate? Exista, la parlamentari. Dar pe plan spiritual, lasitatea este vazuta ca ansamblul momentelor cind ti-a lipsit indrazneala, indrazneala de a birui lumea, indrazneala de a vesti Cuvintul, indrazneala de a-ti marturisi pacatul.

Revin: exista intuneric, exista indiferenta, exista ratacire, exista minciuna, exista moarte? Nu, categoric. Acestea sunt doar menifestari ale lipsei lui Dumnezeu, deoarece El este Lumina, Dragostea, Calea, Adevarul si Viata.

Aproape toate lucrurile din viata noastra pe care le resimtim cu discomfort, sunt doar niste absente. Atunci cind ne lipseste o persoana draga, apare dorul, atunci cind lipsesc prietenii, apare singuratatea. Pentru ca aceste goluri sa nu mai existe, ele trebuie umplute cu ceva. Cu Cineva: cu Dumnezeu. Vestitul citat al lui Blaise Pascal, spune: ”In inima fiecarui om exista un gol in forma de Dumnezeu” iar vorbitorul crestin Luigi Mitoi a completat: ”si acest gol este si de dimensiunea lui Dumnezeu”

Care este dimensiunea lui Dumnezeu? Poti sa-mi raspunzi la intrebare? Daca nu poti, inseamna ca nu vei putea sti niciodata ce gol porti in inima, decat atunci cind Dumnezeu lipseste din ea.

3 comentarii:

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Unknown spunea...

Ma bucur ca mai exista inca persoane care iubesc pe Dumnezeu.