joi, 28 iunie 2007

Puterea salvatoare a unei prietenii

(autor John W. Schlatter)

Mark mergea spre casă când a observat că un băiat s-a împiedicat si a scăpat pe trotuar un brat de cărti pe care le căra, două pulovere, o bâtă de baseball, o mănusă si un mic casetofon. A îngenuncheat alături de băiatul acela si l-a ajutat să adune lucrurile. Pentru că mergeau în aceeasi directie, l-a ajutat să care lucrurile.

A aflat că pe băiat îl chema Bill, că-i plăceau jocurile electronice, baseball-ul si istoria, că avea o groază de necazuri cu celelalte materii si că tocmai atunci rupsese prietenia cu o fată.

Au ajuns la Bill acasă si Mark a fost invitat să intre, să bea ceva răcoritor si să se uite împreună la televizor. După-amiaza aceea a trecut într-un mod plăcut, printre râsete si jocuri electronice. Mark a plecat acasă. Au continuat să se mai vadă până când amândoi au intrat la liceu. S-au întâlnit de câteva ori de-a lungul anilor. În ultimul an, înainte de absolvire, Bill l-a căutat pe Mark ,vrând să-i vorbească.

Bill i-a adus aminte de ziua când s-au întalnit ei pentru prima dată.

"Nu te-ai întrebat de ce căram atât de multe lucruri cu mine?", l-a întrebat Bill.

"În ziua aceea am făcut curătenie în dulapul meu, pentru că nu voiam să las mizerie pentru altul. Pusesem deoparte mai multe pastile de dormit, pe care le-am luat de la mama, si mergeam spre casă ca să mă sinucid. După ce am petrecut câtva timp împreună în ziua aceea, vorbind si râzând, mi-am dat seama că dacă mă omoram nu voi mai avea parte niciodată de prietenia unor oameni ca tine. Asa că, Mark, atunci când m-ai ajutat să adun cărtile de pe jos ai făcut ceva mult mai important pentru mine. Mi-ai salvat viata."

Nu e ciudat

Nu e ciudat că o bancnotă de 100 de lei pare o suma mare când trebuie sa o dai la biserică, dar e o sumă atât de mică atunci când mergi la cumpărături?

Nu e ciudat că două ore par atât de lungi când esti la biserică, dar trec atât de repede când te uiti la un film bun?

Nu e ciudat că atunci când trebuie să te rogi, nu îti vine nici un cuvânt sau nu ai nimic de spus, dar nu duci lipsă de cuvinte când stai de vorbă cu un prieten?


Nu e ciudat, cât de dificil si plictisitor pare să citesti un capitol din Biblie, dar cât de usor e să citesti 100 de pagini dintr-un roman preferat?


Nu e ciudat că fiecare vrea locuri în fată când merge la un concert sau la un meci, dar face tot posibilul să stea pe ultimul rând în biserică?


Nu e ciudat că vrem să stim în avans cu două-trei săptămâni despre un anumit eveniment din biserică, pentru a-l putea trece în agenda noastră, dar dacă e vorba de altceva, de un alt eveniment, e suficient dacă aflăm în ultimul minut?


Nu e ciudat, cât de dificil e să învătăm ceva despre Dumnezeu si să le împărtăsim si altora despre El, dar cât de usor e să învătăm, să întelegem, să răspândim si să repetăm o bârfă?


Nu e ciudat cum credem tot ce scriu revistele si ziarele, dar punem la îndoială Cuvântul lui Dumnezeu?

Nu e ciudat, cum fiecare vrea un loc în Rai, dar nu vrea nici să creadă, nici să facă sau să spună ceva pentru a ajunge acolo?


Nu e ciudat că trimitem imediat mai departe bancurile primite prin e-mail, dar când e vorba să trimitem câteva gânduri despre Dumnezeu, ne gândim de două ori înainte să o facem?


E ciudat, nu-i așa?

Inscriptie pe un perete

1. Oamenii sunt ilogici, irationali si egoisti (inclusiv eu). Iubeste-i oricum, nu te opri !

2. Daca le faci binele, oamenii te vor acuza de motive ascunse, de interese personale*. Fa-le bine oricum, nu te opri!


3. Daca ai succes, vei avea prieteni falsi si dusmani adevarati. Trebuie sa excelezi… continua!

4. Binele facut azi va fi uitat maine. Fa binele oricum, nu te opri.

5. Cinstea si sinceritatea te fac vulnerabil. Fii cinstit si sincer oricum, nu abandona!


6. Oamenii cei mai mari, posesori de idei marete, pot fi doborati de oamenii cei mai mici, avand ideile cele mai marunte. Gandeste maret oricum, nu da inapoi!
7. Oamenii ii simpatizeaza pe invinsi, dar ii urmeaza numai pe invingatori. Apara-i pe invinsi!

8. Ceea ce construiesti in ani de zile poate fi daramat peste noapte. Construieste oricum, nu te opri.

9. Oamenii au intr-adevar nevoie de ajutor, dar te pot ataca daca ii ajuti. Ajuta-i oricum, nu te opri.


10. Da lumii tot ce ai mai bun si vei fi pocnit peste ceafa. Da lui Dumnezeu ce ai mai bun si vei stringe o comoara in ceruri!