luni, 4 ianuarie 2010

1 Corinteni 13 pentru ziua de azi

Desi pot vorbi 5 limbi straine si pot aborda cu succes nenumarate subiecte de discutie, daca nu am destula dragoste cat sa nu-i barfesc si sa nu-i injosesc pe altii, nu numai ca vorbesc in gol, dar mai fac si rau pe deasupra.

Desi citesc Biblia din scoarta in scoarta si stiu versete pe de rost cu duiumul; desi ma rog in fiecare zi, am o credinta mare si multe daruri spirituale, daca nu am destula dragoste cat sa-mi sacrific din cand in cand propriile mele dorinte de dragul celorlalti, atunci nu se alege nimic de spiritualitatea mea.

Si, desi muncesc pe rupte la doua slujbe pentru a-mi intretine familia si, mai mult decat atat, fac si donatii pentru activitati caritabile si particip voluntar la toate proiectele comunitare, daca nu le arat dragoste si bunatate celor de acasa si de la serviciu, toata stradania mea si spiritul meu de sacrificiu se duc pe apa sambetei.

Dragostea a avut o zi lunga si grea la serviciu si totusi, nu devine argatoasa si nu-i sare tandara din te miri ce.
Dragostea se bucura atunci cand celuilalt ii merge ca pe roate.
Dragostea nu cere neaparat sa aiba ultimul racnet in materie de masini, vile sau chitibusuri.
Dragostea nu insista sa faca pe sefu sau sa aiba ultimul cuvant, indiferent de situatie.
Dragostea nu este obraznica sau neinduratoare, nu este egoista, nu se plange, nu arunca vina pe celalalt si nu insista, fara pic de bun simt, numai ca sa obtina ce vrea.
Dragostea se gandeste atat de mult la altii, ca nu mai are timp pentru ea.
Dragostea nu intra in panica cand toate lucrurile merg pe dos.
Dragostea vede imediat ce e bun la oameni si la restul, inchide ochii.
Dragostea detesta barfa si doreste sa vorbeasca numai despre ce au oamenii bun in ei si despre ce fac ei bine.
Dragostea stie ca tot ce asculti, privesti sau citesti se vede in cine esti si ce faci, influentandu-i pe ceilalti fie in rau fie in bine si de aceea e foarte atenta la ce face cu timpul pe care il are la dispozitie.
Dragostea se adapteaza la situatie, apuca taurul de coarne si nu se lasa pana nu vine de hac oricarei probleme.
Dragostea nu pune raul inaintea ochilor, ci se asteapta la lucruri frumoase din partea celorlalti.
Dragostea vrea ca ceilalti sa-si fructifice talentul si ii sustine cum stie ea mai bine.
Dragostea nu-si iese niciodata din fire, nici macar atunci cand ceilalti ba trag mata de coada, ba se fac ca nu stiu ce-i de facut.
Dragostea nu se uita la ceas cand sta de vorba cu cineva.
Dragostea nu da gres niciodata. Cu totii mai facem traznai, dam cu bata in balta si o luam razna cateodata. Vorbele noastre se potrivesc uneori ca nuca-n perete si ce facem, mai mult strica decat ajuta, iar socoteala noastra de acasa nu se potriveste cu cea din targ.

Suntem slabi din fire, ne pierdem usor cu duhul si ni se mai si urca mandria la cap, crezand ca le stim pe toate, cand, de fapt, nu prea avem noi habar ce se intampla pe lumea asta, ca sa nu mai pomenesc de lumea care v-a sa vina.

Dar cand spiritul lui Dumnezeu vine peste noi, asta schimba totul.

Suntem ca niste copilasi cand vine vorba sa aratam ce inseamna dragostea adevarata, dar Dumnezeu ne poate ajuta sa crestem.

Fara El nu prea pricepem noi ce este dragostea si ce conteaza cel mai mult in viata. dar atunci cand vom locui in Imparatia Sa - Imparatia Raiului despre care Isus a spus ca se afla deja in noi - vom putea vedea lucrurile asa cum le vede El si vom intelege rostul lucrurilor, vom stii ce sa dam la o parte si ce nu si vom trai cu adevarat in iubire.

Sunt multe lucruri bune si frumoase pe lume, dar nici unul nu este la fel de bun si de important ca si dragostea!