vineri, 26 martie 2010

1 Corinteni 13, în cuvintele unui tânăr

Adaptare după Karl Haffner

În cuvintele unui tânăr din zilele noastre, gândurile luil Pavel despre iubire poate că ar suna cam asa:

Dacă as vorbi mai convingător decât cel mai bun politician si as cânta mai bine decât cel mai bun cântăret, dar nu as avea dragoste, cuvintele mele ar fi ca niste unghii care râcâie un parbriz înghetat.

Dacă as putea să programez calculatorul principal de la NASA si as putea să memorez Psalmii sau dacă as putea să prevestesc viitorul, dar n-as avea dragoste, n-as valora mai mult decât o mână de nămol.

Dacă mi-as da toate hainele de firmă unei organizatii pentru handica-pati si as lăsa-o pe surioara mea să-mi scotocească prin cameră, dacă as muri pe rug, ca martir, sau dacă as dona câte patru litri de sânge în fiecare oră, dar nu as avea dragoste, darurile mele ar fi inutile.

Dragostea este îndelung răbdătoare – chiar dacă asta înseamnă să renunt la o înghetată extra, ca să-l ajut pe un cersetor.

Dragostea este plină de bunătate – ea nu se coboară la nivelul unor defăimări etnice.

Dragostea nu îl invidiază pe căpitanul echipei de fotbal, nici pe câstigătorul olimpiadei nationale pentru o bursa primită ca recompensă.

Dragostea nu se umflă de mândrie că are numai note maxime sau pentru că a obtinut o bursă de studii în străinătate. Dragostea nu tânjeste după ultimul tip de masină sau de telefon mobil.

Dragostea zâmbeste atunci când un sofer îi intră în fată la intersectie. Ea depune o declaratie de venituri cinstită. Nu se plânge de nedreptătile care i se fac. Crede că Dumnezeu ne dă întotdeauna ce e mai bun. Dragostea nu renuntă cu niciun chip la sperantă când familia se destramă.

Dragostea nu se schimbă ca lungimea fustei, ca tunsoarea sau coafura. Dragostea este mai tare decât bateriile Energizer. Ea dăinuie si nu va pieri niciodată. În cele din urmă, vor rămâne doar trei lucruri: credinta, nădejdea si dragostea. Dar cea mai mare dintre ele este dragostea.

Dumnezeu te iubeste cu o dragoste infinită si îti cere să-i iubesti pe altii asa cum te iubeste El. Tu cum îi iubesti pe altii?