duminică, 11 ianuarie 2009

Zece principii muzicale crestine

Benone Catana

1.Proslaveste pe Dumnezeu atat prin text cat si prin elementele strict muzicale: melodie, armonie, ritm, timbru.
2.Trebuie sa existe concordanta intre text si muzica. Nu putem pune text religios pe muzica lumeasca.
3.Nu trebuie sa existe deosebire intre muzica de acasa si muzica de la Biserica, in ce priveste spiritul, inspiratia si principiul proslavirii lui Dumnezeu.
4.Muzica ritmata nu poate fi acceptata ca proslavind pe Dumnezeu deoarece este un element specific senzual, trupesc. Folosirea ritmurilor cu care sunt echipate orgile electronice trebuie sa fie descurajata. In muzica nu ritmul trebuie sa conduca, ci melodia.
5.Locul principal in muzica crestina il detine textul. Mesajul evanghelic este cel care trebuie sa se transmita prin muzica. De aceea textul trebuie sa fie clar, exprimat in cuvinte alese cu grija, corect gramatical, si potrivit in ce priveste accentele fonetice.
6.Biblia incurajeaza mai mult cantarea decat ascultarea. In timp ce manifestarile de spectacol pot genera o proslavire a talentelor omenesti, cantarea cu toata adunarea este un moment de inaltare sufleteasca si de proslavire a lui Dumnezeu.
7.Muzica instrumentala nu trebuie exclusa, dar principala forma sa fie cea vocala, eventual acompaniata de instrumente, iar instrumentele trebuie sa fie cu grija alese pentru a se potrivi cu cadrul solemn al inchinarii.
8.Negativele reprezinta un element strain.Ele pot pot duce la o interpretare mecanica, artificiala, lipsita de participare emotionala, sufleteasca.
9.Cei care canta vor putea transmite mai bine mesajul Evangheliei daca ei insisi sunt oameni consacrati lui Dumnezeu si cu o viata sfanta si curata.
10.Ca sa fie o jertfa de lauda si multumire, cantarea trebuie sa fie inaltata nu pentru slava omului, ci numai pentru slava lui Dumnezeu.

Muzica are un loc si un rol special in universul lui Dumnezeu. Este un dar divin pentru familia omeneasca, prin care fiintele noastre pot experimenta recunostinta si lauda fata de Dumnezeu, aducand delectare interioara.

Placerea in cantare nu vine din loviturile ritmice care stimuleaza fizic, ci din experienta autentica a proslavirii lui Dumnezeu. (Ps.147,1 "Laudati pe Domnul caci este placut si se cuvine sa-L laudam!")

Cantarea este prezentata in Biblie ca o jertfa de multumire adusa Domnului pentru binecuvantarea creatiunii, a eliberarii, a protectiei si a mantuirii. (Ps. 69,30 � 31: "Atunci voi lauda Numele lui Dumnezeu prin cantari, si prin laude Il voi preamari; Lucrul acesta estre mai placut Domnului decat un vitel cu coarne si copite"!)

Dumnezeu cere ca noi sa avem mare grija cu privire la felul cum cantam in serviciul de inchinare. Lui nu-i place zgomotul, ci o cantare placuta, melodioasa si armonioasa (Ps.47,7 "Cantati Domnului o cantare inteleapta")

Muzica trebuie sa aiba in centru pe Dumnezeu nu slava omului. Conceptia de a lauda pe Dumnezeu pentru divertisment sau amuzament este straina de Biblie. Instrumentele de percutie care stimuleaza fizic prin lovituri puternice si cu un ritm ne-natural, nu sunt potrivite pentru inchinare, astazi, dupa cum nu erau folosite nici la Templul evreiesc si nici in Biserica crestina primara.

Niciun comentariu: